Kuntosaliharjoittelu – Vatsa

Vatsalihasten harjoittelu kuntosalilla on hyvin yksinkertaista. Suorien vatsalihasten tehtävä on lähentää häpyluun ja kylkiluiden välistä matkaa. Poikittaisten vatslihasten tehtävä on kiertää lannerankaa. Kaikki keskivartalolihakset(vatsa ja selkä) yhdessä pitävät keskivartalon kasassa ja jäntevänä. Vahvat vatsalihakset ovat kehon kokonaisvoiman ja kontrollin näkökulmasta avainasemassa.

Vatsalihasten antagonisti lihasryhmä on selkälihakset. Harjoittelemattomalla henkilöllä vatsalihakset ovat hyvin usein selkää heikompi lihasryhmä, mikä lisää selkäkipujen todennäköisyyttä.

Vatsarutistus on vatsalihasten turvallinen perusharjoite. Kun vatsalihaksesi vahvistuvat, voit viedä pitemmälle eli liike on sitä raskaampi, mitä vahvempi olet. Saat harjoitteesta vinoja vatsalihaksia kuormittavan, kiertämällä ylävartaloa liikkeen lopussa.

Vatsarutistus

Vatsarutistus

Vatsarutistus David-penkissä eroaa edellisestä liikkeestä penkin muotoilun vuoksi. Alkuasennossa selkäsi on kaarella taaksepäin, jolloin liikerata on pitempi. Jos sinulla on liikerajoitteita selkärangassasi, tämä liike voi tuntua kivuliaalta. Jos tunnet kipua, niin aloita perinteisellä vatsarutistuksella ja voit mahdollisesti myöhemmin siirtyä tähän harjoitteeseen.

Vatsarutistus David-penkillä

Vatsarutistus David-penkillä

Vatsarutistus vatsakoneessa on periaatteessa sama liike kuin vatsarutistus, mutta se tehdään istuma-asennossa ja vastus tulee laitteen painopakasta tai painolevyistä. Joissain vatsakoneissa istumaosa liikkuu, jolloin myös vatsalihasten alaosa osallistuu harjoitukseen. Tämä on turvallinen perusharjoite.

Rutistus vatsakoneessa

Rutistus vatsakoneessa

Polviennosto on alavatsalihasten harjoite, mikä tehdään kuvanmukaisessa telineessä tai tangosta roikkuen. Voit tehostaa harjoitetta, kääntämällä lantiota(tilt) eteen loppuasennossa.

Polviennosto

Polviennosto