Muista hengittää

Ihmislapsen syntymä on jännittävä tapahtuma, missä syntyvän lapsen elämä on vaarassa. Kun lapsi on tullut ulos äidistään, aika pysähtyy, hengittääkö äiti ja lapsi? Kun lapsen ensimmäinen parkaisu kajahtaa, kaikki huokaisevat helpotuksesta. Uusi elämä on tullut kohdusta maailmaan. Kuoleman hetkellä, kun ihminen hengittää viimeisen kerran ulos, hengittämättä enää sisään, on elämä loppunut. Hengittäminen on elämän ja kuoleman kysymys, minkä lisäksi hengittämisen tiedostaminen ja sen seuraamisen on havaittu mm.  lisäävän positiivisia tunteita ja vähentävän ahdistuneisuutta.

Hengitysharjoituksia ja läsnäolon taitoa voi harjoitella myös liikunnan ohessa, mitä kutsutaan meditatiiviseksi liikunnaksi. Periaatteessa kaikkea liikuntaa voi käyttää "keppihevosena" oman tietoisuuden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Esimerkiksi juostessa voit keskittää kaiken huomiosi hengitykseen, jalan ja lantion mekaniikan tutkimiseen - periaatteessa kaikki käy, kunhan fokuksesi on täysin kiinnittynyt nykyhetkeen.

Voinko hengittää, saanko ilmaa?

Laitesukelluksessa hengitys on pääosissa kaikista toiminnoista. Jos et usko, niin kokeile. Laita regulaattori suuhun ja painu pinnan alle. Voin luvata, että ainoa asia mielessäsi ainakin ensimmäisellä kerralla on, ”voinko hengittää, saanko ilmaa?”

Tutustuin laitesukellukseen Santorinin saarella 2008. Lomailimme Kamari nimisessä kylässä, missä entinen Kreikan armeijan sukeltaja oli päättänyt perustaa sukelluskeskuksen nimeltä Navys dive center. Olin tuumaillut pitemmän aikaa lajin kokeilua. Eräänä aamuna kävelimme vaimon kanssa kyseisen keskuksen ohi ja huomasimme keskuksessa toimintaa. Kävelin sisään ja kysyin, milloin alkeiskurssit alkavat, mihin herra nimeltä Christian Grieb vastasi, että 3 minuutin päästä, kurssi kestää kolme päivää ja jos kaikki menee hyvin, olen kurssin jälkeen OWD eli Open Water Diver. Näin aloin opiskella laitesukeltajaksi.

Christian Grieb - huippuope!

Christian Grieb - huippuope!

Ensimmäinen päivä opiskeltiin teoriaa ja sain kotiläksyksi lukea annetut materiaalit, mitkä yllätyksekseni löytyivät ihan Suomen kielellä.

Toisena päivänä aloimme hypistellä laitesukellukseen liittyviä varusteita, joita ovat Välimeren lämpötiloissa märkäpuku, räpylät, painovyö, tasapainotusliivi, ilmapullo, regulaattori, maski ja snorkkeli. Iltapäivällä aloitimme allasharjoitukset. Lämpöä oli ainakin 35 astetta. Vedimme märkäpuvun päälle, 8kg painoa vyötärölle ja kaikki muut varusteet tämän lisäksi. Näine varusteinemme marssimme suorassa auringon paahteessa 400m ylämäkeen lähellä olevan hotellin uima-altaalle. Voit kuvitella, että oli aika mukavaa pulahtaa varusteineen uima-altaaseen kävelymatkan päätteeksi.

Syömättä terve ihminen elää  kuukauden, juomatta kolme päivää, hengittämättä toimintakykyisenä pysyy parhaimmillaan muutaman minuutin

Altaassa kokeilimme ensimmäisen kerran sukeltamista. Regulaattori suuhun ja veden alle. Hukkumisen tunne on välitön, ainoa auttava ajatus on h-e-n-g-i-t-ä. Hetken kuluttua, paniikki alkaa väistyä ja huomaan selviäväni. Varusteet tuntuvat vedessä kevyeltä. Keräännyimme kaikki kolme kurssilaista polvi-istuntaan rinkiin altaan pohjalle. Jokainen vuorollaan ottaa regulaattorin suustaan ja laittaa takaisin. Tätä harjoitellaan kurssilla paljon. Voit vahingossa lyödä regun suustasi esim. kädelläsi tai kaverisi voi tehdä saman tempun räpylällään. Tästä syystä tilannetta tulee harjoitella. Syömättä terve ihminen elää  kuukauden, juomatta kolme päivää, hengittämättä toimintakykyisenä pysyy parhaimmillaan muutaman minuutin. Veden alla on siis ensiarvoista huolehtia siitä, että voi hengittää.

Toinen harjoitus veden alla on maskin poisto, mikä voi vahingossa tapahtua sukeltaessa samoista syistä kuin regunkin katoaminen. Ilman maskia regulaattorin kautta hengittäminen on vaikeaa, koska hengitettäessä, vesi pyrkii helposti nenän kautta nieluun ja täältä henkeen. Harjoitus tekee kuitenkin tässäkin asiassa mestarin. Hetken harjoiteltuamme, meistä jokainen oppi tämänkin taidon. Samalla opettelimme tietenkin veden poiston maskista veden alla ja tätä toistettiin paljon.

On aika ihmeellistä, kuinka nopeasti loppuun asti mietityn koulutusmetodin avulla laitesukellustaidon perustaidot voi oppia

Näiden taitojen lisäksi harjoiteltiin kaikkien varusteiden riisumista ja pukemista veden alla ja päällä kelluessa. On aika ihmeellistä, kuinka nopeasti loppuun asti mietityn koulutusmetodin avulla laitesukellustaidon perustaidot voi oppia. Oppimisella tässä asiassa tarkoitan nimenomaan perustaitoja, joiden avulla lajia voi harrastaa turvallisesti ja kokematta liian suurta pelkoa.

Kolmantena aamuna keräsimme varusteemme. Nousimme veneeseen ja lähdimme veneellä sukelluskohteeseen. Perillä tarkistimme varusteet, minkä jälkeen jokainen pyörähti kumiveneestä vuorollaan mereen. Tasapainotusliivi on hieno keksintö, sillä kun siinä on ilmaa, kellut vedessä kuin korkki, tekemättä mitään. Odottelimme kouluttajamme ja kun olimme kaikki valmiita, painuimme veden alle.

HEI mun maskihan vuotaa!

Matkaa pohjaan oli noin 12 metriä, mikä matka taittuu yllättävän nopeasti. Parin metrin välein korvien ilmapaine on tasattava tai tärykalvoon alkaa sattua. Tämän lisäksi laitesukelluksessa on paljon muistettavaa eli pitää muistaa hengittää jatkuvasti, säätää tasapainoliivin ilmatilaa, tarkkailla omaa syvyyttä ja ilmapullon painetta. Näiden lisäksi ympärillä on kaloja, muita sukeltajia ja uskomattoman erilainen maailma kuin veden pinnalla. Olenko muistanut kaiken, yskitään vettä pois suusta, HEI mun maskihan vuotaa! No onneksi osaan sen tyhjentää.

Keräännyimme pohjaan rinkiin, missä teimme kaikki samat harjoitteet kuin uima-altaassa. Jos sukeltajalla on pienikin ahtaanpaikan- tai vesikammo, se paljastuu tässä vaiheessa. Maski pois, regulaattori pois, regulaattori takaisin suuhun, maski päähän ja sen tyhjennys - kaikki OK!

Santorini - 20080810 - 021

Kun olin saanut lisenssini, kävin sukeltamassa Santorinin Kalderassa vielä kaksi sukellusta ennen kotiinpaluuta. Muita paikkoja, missä olen sukeltanut ovat Phuket, Rodos, Gran Canaria(Mogan), ja Kreeta(Platanias).

Matkustellessa laitesukellus on mielenkiintoinen harrastus, minkä ohessa pääsee tapaamaan uusia ihmisiä ja kuulemaan tarinoita ympäri maailman. Sukeltaessa sukelluskaverisi(dive buddy), on paras turvasi veden alla itsesi lisäksi. Sinun tulee olla luotettava ja sinun tulee luottaa kaveriisi, jota et ehkä ole koskaan ennen tavannut. Sukeltajat on rennon tekemisen sisäpiiri, mihin pääsee jäseneksi opettelemalla sukeltamaan.

Sukellusaiheisia elokuvia ja televisiosarjoja on valtavasti mm: Jacques-Yves Cousteaun tuotanto Hiljainen maailma , The big Blue, Open Water.

Kuin kalat vedessä

Kuin kalat vedessä