Category Archives: Kuntosaliharjoittelu

Kuntosaliharjoittelu – haasteet ja vaarat

Kuntosaliharjoittelua voi tehdä monintavoin. Vertaisin lajia esimerkiksi lasketteluun, mitä voi harrastaa letkeästi mäessä kurvaillen, syöksyen, nopeuslaskien, pujoitellen yms. Kaikkea edellämainittua voi tehdä samassa rinteessä aloittelijatasolta aina maailmanmestaruustasolle saakka. Kuntosalilla harjoitustavat vaihtelevat oman tavoitteen, iän ja kuntotason mukaan. Joku treenaa kuntoutuakseen selkäleikkauksesta, toiset purkavat työpaineita hikoillen, kehonrakentaja treenaa saadakseen isommat lihakset ja voimannostaja parantaa kyykkytulostaan jne.…
Lue lisää

Kuntosaliharjoittelu – Vatsa

Vatsalihasten harjoittelu kuntosalilla on hyvin yksinkertaista. Suorien vatsalihasten tehtävä on lähentää häpyluun ja kylkiluiden välistä matkaa. Poikittaisten vatslihasten tehtävä on kiertää lannerankaa. Kaikki keskivartalolihakset(vatsa ja selkä) yhdessä pitävät keskivartalon kasassa ja jäntevänä. Vahvat vatsalihakset ovat kehon kokonaisvoiman ja kontrollin näkökulmasta avainasemassa. Vatsalihasten antagonisti lihasryhmä on selkälihakset. Harjoittelemattomalla henkilöllä vatsalihakset ovat hyvin usein selkää heikompi lihasryhmä, mikä…
Lue lisää

Kuntosaliharjoittelu – Kädet

Käsivarsien lihasvoima kehon kokonaisvoiman kannalta ei ole kovin merkittävä asia. Käsivarsien lihakset saavat harjoitusta punnerrus ja vetoliikkeissä, mutta jos haluat maksimoida myös käsien lihasvoiman- ja massankasvun, niitä pitää harjoittaa omin harjoituksin.

Lue lisää

Kuntosaliharjoittelu – Hartiat

Kukapa ei haluaisi pyöreitä ja vahvoja olkapäitä? Hartialihasten harjoittelulla kuntosalilla tarkoitetaan pääosin deltoideus lihasryhmän harjoittelua, mikä voidaan jakaa etu-, sivu- ja takaosaan.

Hartia-alueeseen luetaan olkanivelen lisäksi lapaluu, minkä liikuttamiseen osallistuu käytännössä koko rintakehän alueen lihaksisto. Olkanivelen kivuton ja tehokas toiminta vaatii koko hartiakompleksin hyvää lihastasapainoa ja täysiä liikeratoja.

Lue lisää

Kuntosaliharjoittelu – Jalat

Jalat ovat kehon ryhdin ja yleisvoiman kannalta merkittävin lihasryhmä. Riittävä jalkojen lihasvoima suojaa loukkaantumisilta ja auttaa säilyttämään ergonomisen askellustavan esim. juoksuharjoittelun yhteydessä.

Lue lisää

Kuntosaliharjoittelu – Rintalihakset

Rintalihakset ovat harjoittelemattomalla henkilöllä usein heikot ja kireät. Onneksi niiden harjoittelu on kuntosalilla helppoa ja ne vahvistuvat nopeasti. Riittävä rintalihasvoima ja massa lisää niskahartia-alueen rentoutta ja alentaa kiputilojen syntymisen todennäköisyyttä.

Rintalihasharjoitteet voidaan harjoittelun kannalta jakaa kolmeen osaan, joita ovat keski-, ylä- ja alaosa.

Lue lisää